Waar een klein land groots in kan zijn: de republiek San Marino

Elke Italië-liefhebber zal het beamen. Het land van de laars is altijd een goed idee! Italië heeft als vakantieland alles wat je nodig hebt: een heerlijk klimaat, prachtige stranden, uitzicht op de beste pizza’s, schitterende natuur en een eindeloos aanbod aan culturele bezienswaardigheden. Toch maar weer naar Italië dan? Een beetje variatie in vakantiebestemmingen en een nieuw land ontdekken, spreekt ook aan. In de oudste soevereine staat ter wereld, San Marino, ervaar je het beste van Italië én verbreed je tegelijk je horizon. Als de dagjesmensen zijn vertrokken, zie je de schoonheid van de smalle straten en zonsondergang in deze belastingvrije microstaat. Dacht je dat er geen bestemming was die jouw geliefde Italië kon overtreffen? Think again!

Italia in miniatura

San Marino is een van de kleinste landen ter wereld. Om precies te zijn is het met zijn 61km² het op vier na kleinste land op de wereld. Klein van stuk, maar er is genoeg te ontdekken. Het land wordt gedomineerd door de Apennijnen en heeft een schitterend ruige natuur. Het hoogste punt van het land, Monte Titano, ligt op 749 meter boven de zeespiegel. Hier vind je ook de meest bekende bezienswaardigheid: de twee torens Rocca Guaita en Torre Cesta. Het fort met in totaal drie torens (waarvan Montale niet open voor publiek), is een aanrader voor wie het prachtige uitzicht over San Marino wil zien. Andere attracties zijn de kleurrijke wisseling van de wacht op de Piazza della Libertà, waar je direct Palazzo Pubblico (het stadhuis) bezoekt, de Basillica di San Marino en de verschillende musea. Mijn persoonlijke hoogtepunt in San Marino? Met een gelato in mijn hand verdwalen in de kleine slinger straatjes van de middeleeuwse vestingstad San Marino. Belastingvrij lokale producten kopen om zo ‘s avonds bij de lodge iedereen te laten geloven dat ik een sterrenchef ben en natuurlijk de officiële stempel van San Marino bemachtigen om mee terug te nemen in het paspoort.

"Slechts een handjevol mensen overnacht in of nabij San Marino stad. Dat maakt de ervaring om in dit land te verblijven extra bijzonder."
de twee torens van San Marino
Uitzicht vanaf San Marino
San Marino centrum
San Marino oude stad
Rimini
Strand
strand
San Leo
de twee torens van San Marino
Uitzicht vanaf San Marino
San Marino centrum
San Marino oude stad
Rimini
Strand
strand
San Leo

Hasta la pasta 

De Republiek San Marino wordt omringd door de Italiaanse regio’s Emilia-Romagna en Marche. Dat is goed nieuws voor wie cultuur, shoppen en lekker eten wil combineren met een relaxt dagje aan de Italiaanse kust. Rimini, met bijna 15 km zandstrand, is vanuit San Marino gemakkelijk per auto of speciale shuttlebus bereikbaar en ligt op slechts een klein half uurtje rijden. Voor jeugdige vakantiegangers is Rimini de uitgaansstad bij uitstek. Je vindt hier gezellige kroegen, restaurantjes en clubs waar je tot diep in de nacht kunt dansen. Bij het opkomen van de zon, bestel je in Rimini bijna gratis de lekkerste Italiaanse koffie. Voor heerlijke piadina sandwiches keer je snel weer terug naar San Marino. Zo kun je er weer de hele dag tegenaan.

Kasteel op de klif

Ga je in plaats van richting de kust het binnenland in, dan is San Leo de plek waar je moet zijn voor een memorabele wandeling. Vanuit de verte zie je het kasteel al liggen. Gebouwd op een klif heeft het kasteel van San Leo de reputatie het meest onbereikbare kasteel van Italië te zijn. Toch is de wandeling ernaartoe voor de meeste mensen prima te doen. Er gaat ook een pendelbus, dus je hoeft je niet te laten tegenhouden wanneer je wat minder goed te been bent. San Leo is minder toeristisch dan San Marino en ademt een heel andere sfeer. Het dorpsplein heeft wat weg van een filmdecor en de veelbewogen geschiedenis is hier nog altijd voelbaar.

Overnachten in een dwergstaat: een bijzondere ervaring

Slechts een handjevol mensen overnacht in of nabij San Marino stad. Dat maakt de ervaring om in dit land te verblijven extra bijzonder. Wanneer je na de traditionele faggioli con le cotiche (soep met bonen en spek) en torta tre monti, het favoriete toetje van de inwoners van San Marino, aankomt bij de lodge voel je je even alleen op de wereld. De gemoedelijke camping centro vacanze San Marino voelt als thuiskomen. Je desert lodge of desert lodge XL, heeft een zeer ruim terras met veel privacy waar je kunt bijkomen met een goed glas wijn. Sigrid, de Nederlandse receptioniste, helpt je bij eventuele vragen. Dat slaapt lekker rustig. Of komt dat toch door het heerlijk zachte hemelbed en de natuurgeluiden op de achtergrond?