Alles over hoeje caffe moet drinken in Italië 

Koffie of caffe (spreek uit caffè), een sterke kleine espresso, is een serieuze aangelegenheid. Ik licht graag een tipje van de sluier op over koffiedrinken in Italië, want de plek en tijdstip van de dag, zijn bijvoorbeeld erg belangrijk. Zelfs het noorden en zuiden van het land zijn hierover verdeeld. Tijd voor een lesje koffiedrinken op zijn Italiaans.         

             

"Koffiedrinken in Italië is een manier van leven. "     
                 

De stad van de koffiehandel: Trieste

Van oorsprong waren het de Arabieren die de koffie ontdekten door het branden van bonen. In Constantinopel begonnen zij in de 14e eeuw de eerste koffiehuizen. Het Arabische woord Quahwa (koffie) betekent wijn uit bessen.


Triëst (Italiaans Trieste) was en is nog steeds de stad van de koffiehandel in Italië. Inmiddels zijn ook Londen en New York met hun havens, belangrijke koffiehandelsteden. Illy, die nog steeds het hoofdkantoor in Triëst heeft, is de grondlegger van de espresso: koffie die wordt gezet onder hoge druk met stoom, wat resulteert in een mooie crema.

Caffe 1
Caffe 2
Caffe 3
Caffe 4
Caffe 5
Caffe 1
Caffe 2
Caffe 3
Caffe 4
Caffe 5

              


Cappuccino drink je alleen voor het ontbijt

Koffiedrinken in Italië is een manier van leven. In de ochtend beginnen de Italianen de dag met een cappuccino, je drinkt het vóór het ontbijt, daarna eten ze bij voorkeur iets zoets. Voordat de Italiaan echt aan het werk gaat, neemt hij nog snel een espresso staande in een koffiebar. Drie seconden om precies te zijn, het is namelijk één slok en niet onze grote mok met een sloot koffie, die zij overigens aanduiden als een americano. De lunch bestaat niet uit een berg thuis gesmeerde boterhammen, maar is uitgebreid en meestal de belangrijkste maaltijd van de dag, men neemt er ruim de tijd voor. Na de lunch opnieuw een espresso, het is nog steeds een superklein kopje. Wat vrouwelijker (maar het mag) is ter afsluiting een latte macchiato nemen.
s ’Avonds drinken wij juist liever geen cafeïne meer, maar angst om niet te kunnen slapen hebben de Italianen niet. Je bestelt rustig opnieuw een caffe, let op de uitspraak van de laatste è, ook dit luistert nogal nauw, je bestelt geen espresso dus (ook al is het dat wel).        

Vraag nooit om een koffie-to-go!

Een take-away koffie vragen is trouwens een regelrechte belediging, er is tenslotte zoveel oprechte liefde in het maken van een heerlijke caffe gestopt, ook jouw oprechte aandacht wordt gevraagd bij het drinken.

Sterk is de koffie niet in Italië, langer gebrand wel en meestal wordt de boon Arabica gebruikt, milder van smaak dan de Robusta, die eerder wat bitter en zuurder van smaak is.

De Italiaanse koffiekaart

-Espresso: een klein kopje zwarte, zeer geconcentreerde koffie.
-Caffe macchiato: een espresso met een paar scheutjes melk.
-Latte macchiato: een glas hete melk waar een espresso aan is toegevoegd.
-Decaf: dit kent Italie niet, zoiets als een pizza zonder tomaat en mozzerella.
-Caffe doppio: een dubbele espresso, tweemaal zoveel koffie en tweemaal zoveel water.
-Caffe con panna: espresso met slagroom.
-Caffe crema: espresso met meer water dan een espresso.
-Cappuccino: één derde espresso, één derde melk, één derde melkschuim.
-Caffe coretto: espresso met een scheutje likeur, Sambuca, Grappa of brandewijn.

Ontdek meer blogs van Rink-Jan

Tijd voor een strandvakantie in de zon

Lees meer

Beleef een actieve vakantie in Europa

Lees meer

Glamperen als God in Frankrijk

Lees meer

Zo willen we reizen in het nieuwe jaar

Lees meer

Spoiler Alert: Game of ThroneSpoiler alert: Game of Thrones filmlocaties in Kroatië die je met eigen ogen wilt zien

Lees meer

Waar een klein land groots in kan zijn: de republiek San Marino

Lees meer