Alles wat je wil weten over de onontdekte bestemming Karlovac en haar prachtige omgeving

Kroatië is een familiebestemming bij uitstek. Als liefhebber van dit land, ontdek ik met veel plezier de plekken die voor de meeste vakantiegangers verborgen blijven. Karlovac is zo’n onbekende stad die het verdient om in de schijnwerpers gezet te worden. De stad ligt op slechts 50 kilometer afstand van de hoofdstad Zagreb. Dankzij de goede bereikbaarheid aan een kruispunt van wegen, is deze bestemming uitermate geschikt voor een korte stop onderweg naar de kust, maar is het ook heel aantrekkelijk hier een volledige luxe glamping vakantie door te brengen. En wie geen zin heeft zijn welverdiende zonuren in de auto door te brengen: een betaalbare vlucht naar Zagreb is zo geboekt.

De stad aan vier rivieren

Karlovac, gelegen in de gelijknamige Kroatische provincie vlakbij de grens met Slovenië, is misschien niet een vakantiebestemming waar je direct aan denkt. Gelukkig maar, want precies om deze reden wordt de stad nog niet overspoeld door toeristen. De stadskern bruist van hippe cafés zoals de Papa’s Bar, lokale winkeltjes en sfeervolle restaurants met live muziek en uitzicht over de rivieren. Die rivieren zijn belangrijk voor Karlovac. Er komen hier maar liefst vier rivieren samen (Korana, Kupa, Mrežnica en Dobra). Dat resulteert behalve in schitterend groen natuurschoon, in een omgeving waar volop gevist, gevaren en gezwommen kan worden en waar avonturiers naar hartenlust kunnen raften en kanoën.

Historische bezienswaardigheden en hedendaagse vergezichten

Deze oude vestingstad werd gesticht in de 16e eeuw en droeg toen de naam Karlstadt. Inmiddels is het uitgegroeid tot een industriestad die, na de oorlog met Servië in de jaren negentig, zichzelf opnieuw heeft uitgevonden maar nog altijd geschiedenis ademt. Je vindt er parken om lekker te relaxen, een stadsmuseum, een militair museum, de kerk Presveto Trojstvo, zoetwatervissen in aquarium Aquatika, stadstheater Zorin Dom en een aantal interessante galeries. De belangrijkste bezienswaardigheid is het oude kasteel Dubovac uit de 13e eeuw. Vanaf de toren heb je een adembenemend uitzicht over de stad en omgeving dat je niet wilt missen. Sluit de dag af met een biertje uit de lokale brouwerij Karlovačko. živjeli!

"Door de centrale ligging is het een perfecte uitvalsbasis voor een andere absolute must-see: het Nationale Park Plitvicemeren."

Base Lodge Heart of Nature
Plitvice Lakes
Dubovac Castle Karlovac
View Base Lodge Heart of Nature
Karlovac
Glamping Heart of Nature Ribnik
Korona river
Desert Lodge Heart of Nature
Mrecnica river
Base Lodge Heart of Nature
Plitvice Lakes
Dubovac Castle Karlovac
View Base Lodge Heart of Nature
Karlovac
Glamping Heart of Nature Ribnik
Korona river
Desert Lodge Heart of Nature
Mrecnica river

Karlovac als perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Plitvicemeren

Door de centrale ligging is Karlovac de ideale uitvalsbasis voor een dagtocht naar een andere absolute must-see: het Nationale Park Plitvicemeren. Zestien turquoise meren en meer dan negentig watervallen zijn het decor van een aantal prachtige wandelroutes die een blijvende indruk zullen achterlaten. In het gebied leven herten, wilde zwijnen, wolven, beren, dassen en lynxen, maar je vindt hier ook meer dan 140 vogelsoorten. Vergeet je verrekijker dus niet in te pakken! Het nationaal park staat al sinds 1979 op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets zo. Vanuit Karlovac rij je in een kleine twee uur naar deze bucketlist plaats.

Comfortabel en luxe kamperen  

Camping Heart of Nature heb ik persoonlijk geselecteerd als prettige en kleinschalige camping voor iedereen die Karlovac en haar omgeving wil verkennen. Je kunt ervoor kiezen te verblijven in de Base Lodge of de Desert Lodge XL met privé sanitair. Beide glamping lodges bieden het optimale kampeergevoel gecombineerd met het comfort van een luxe vakantie voor het hele gezin. Zo geniet je na een dag op ontdekkingstocht te zijn geweest op je eigen terras van een vers bakje koffie. En ‘s nachts? Dan droom je moe en voldaan weg in een hemels bed, met op de achtergrond de natuurgeluiden van het Kroatische landschap.

Boek deze vakantie