Spoiler alert: Game of Thrones filmlocaties in Kroatië die je met eigen ogen wilt zien

Game of Thrones fans hebben er nagelbijtend naar uitgekeken: het allerlaatste seizoen van de populairste TV-serie van het moment. Wie vraagtekens voelt opkomen bij kreten als ‘Winter is coming’, ‘de draken van de Khaleesi’ en niet met wallen zo groot als zandzakken op werk is verschenen omdat hij oncontroleerbaar heeft zitten bingewatchen, adviseren we onder zijn steen vandaan te komen. Want zelfs wanneer het je niets kan schelen wie uiteindelijk de beruchte ijzeren troon bestijgt, blijft het decor van deze fantasy serie een bezoek waard. Om de Zeven Koninkrijken van Westeros in beeld te brengen, zijn namelijk de mooiste plekken van de wereld als filmlocaties gebruikt. Mijn persoonlijke favoriet? Kroatië natuurlijk!  

dubrovnik en Split 

Hoe leuk is het om zelf rond te lopen in je favoriete scène van Game of Thrones! Dat vinden meer mensen. Het toerisme in Kroatië, met name op de twee belangrijkste filmlocaties Dubrovnik en Split, is flink gestegen sinds deze hitserie op de buis is. Wie een georganiseerde tour langs alle iconische plekken wil maken, hoeft niet ver te zoeken. Liever op je eigen tempo de Game of Thrones spots bekijken? Ik heb de vier must-see plekken op een rijtje gezet.

1. King’s Landing

De hoofdrol onder de filmlocaties is weggelegd voor Dubrovnik. Deze historische stad, omgeven door hoge kliffen en dikke stadsmuren, is onder de fans beter bekend als King’s Landing. De hoofdstad van de Zeven Koninkrijken had geen betere achtergrond kunnen kiezen dan de stenen paleizen en adembenemende uitzichten van Dubrovnik. Loop net als koningin Cersei de walk of shame door St Dominic Street in het oude stadsdeel. Je mag voor de gelegenheid gewoon je kleren aanhouden.

"Ontdek alle GOT spots en verblijf in een luxe lodge, gelegen tussen Split en Dubrovnik. Glamping beach camping Adriatic is een comfortabele uitvalsbasis,  net als Camping Nono Ban op het eiland Brac. "

2. De drakenkelder van daenerys

Waar beter kun je draken houden dan in het Paleis van Diocletianus in Split. Het 1700 jaar oude paleiscomplex van de Romeinse keizer Diocletianus staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en de kelders zijn tegenwoordig ook voor bezoekers toegankelijk. De ondergrondse tunnels zijn goed bewaard gebleven, ondanks de drie licht ontvlambare draken van Daenerys Targaryen die hier een tijdje opgesloten zaten.

3. slavenstad meereen

Op een half uur rijden van Split ligt, hoog op een rotsige heuvel, het middeleeuwse fort Klis. Vele Kroatische koningen leefden hier, maar als Game of Thrones fan doet deze plek vooral denken aan de scène waarin Daenerys duizenden slaven bevrijdt. Slavenstad Meereen is ook voor niet GOT liefhebbers een bezienswaardigheid. Het fort heeft namelijk een panoramisch uitzicht over de Adriatische zee en Split. Grote jongen als je daar niet opportunische van wordt.

4. De paleistuinen van King’s Landing

Terug naar Dubrovnik, waar op slechts een kwartier rijden de tuinen van het Arboretum van Trsteno liggen. Met zijn dertig hectare aan bloemenpracht, is deze kusttuin uit de vijftiende eeuw in Game of Thrones te herkennen als de tuin rondom King’s Landing. Waan je even Margaery, Sensa of Tyrion wanneer je langs het Neptunusbeeld en het aquaduct naar het paviljoen loopt dat uitkijkt over zee. Met een beetje verbeelding zie je in de verte de Red Keep liggen.   

The greatest lodge that ever was or will be

Deze vier must-sees zijn pas het begin van een lange lijst met iconische filmlocaties uit de serie. Neem rustig de tijd om alles te bekijken en verblijf in een luxe lodge, strategisch gelegen tussen Split en Dubrovnik. De nieuwe bestemming van Lodge Holidays, glamping beach camping Adriatic, is een comfortabele uitvalsbasis om alle spots te ontdekken. Je leest hier alles over deze camping en zijn omgeving. Het is ook een goede idee om te verblijven op Camping Nono Ban op het eiland Brac, een uurtje varen van Split. Jon Snow ga je hier hoogstwaarschijnlijk niet ontmoeten, maar de echte fan weet allang: ‘he knows nothing’.